Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?
Bilişsel Davranışçı Terapi, ya da kısaca BDT, bilişsel modele dayanmaktadır ve kişinin duygu durumunu ve davranışlarını etkileyen işlevsiz düşüncenin psikolojik sorunlarda yaygın olduğunu savunmaktadır. BDT çocuklar, ergenler ve yetişkinler dahil her yaştan kişi için uygun bir tedavi yöntemidir. BDT kaygı bozuklukları, depresyon, öfke kontrolü, bağımlılık ve ilişki zorlukları gibi bir çok psikolojik sorun için kanıta dayalı tedavi yöntemidir.
Bilişsel Davranıçı Terapinin Temel İlkesi
BDT’nin temel ilkesi düşüncelerimizin duygularımızı ve davranışlarımızı etkilemesidir. Düşüncelerimiz her zaman gerçeği yansıtmayabilir, hatalı ya da işlevsiz olabilir. Sorgulamadan gerçek olarak kabul edilen bu otomatik düşünceler ise bir olay karşısında yoğun olumsuz duygular hissetmemize neden olabilir. Terapide temel amaç, düşüncelerimizi nasıl tanımlayacağımızı ve gerçekten uzak, işlevsiz olan düşüncelerimizi nasıl değiştireceğimizi öğrenmektir. İşlevsiz düşüncelerimizin tanımlanması ve değişimi ruh hali ve davranışlarımızın değişimini sağlar.
Bilişsel Davranışçı Terapi Etkili mi?
Bilişsel Davranışçı Terapi, 1977’de ilk sonuç çalışması yayınlandığından beri kapsamlı şekilde test edilmiştir. Bu noktada 500’den fazla uzun süreli bilimsel çalışmalardan elde edilen sonuçlar; geniş çapta ruhsal sorunlar için bilişsel davranışçı terapinin etkililiğini kanıtlamıştır. Dünyada ruhsal sorunların tedavisinde en sık kullanılan ve en etkili terapi yöntemlerinden biridir.