Depresyon Nedir?
Depresyon, sürekli bir üzüntü, değersizlik hissi ve daha önce keyif veren etkinliklere yönelik ilgi kaybı ile karakterize bir duygu durum bozukluğudur. Birçoğumuz zaman zaman kendimizi mutsuz, keyifsiz hissedebiliriz. Ancak depresyon, insanların yaşamının bir parçası olarak zaman zaman deneyimledikleri duygu durum dalgalanmaları yada ruhsal gelgitlerden farklıdır. Depresyon, belli bir süre devam eden bir sorundur. Yaşanan keyifsizlik, mutsuzluk halinin depresyon belirtisi diyebilmemiz için belirtilerin en az 2 hafta ve günün çoğu zamanı devam etmesi gerekir. Depresyon birkaç hafta, ay veya yıl devam edebilir. Belirtileri kişinin iş hayatını, ilişkilerini, özel hayatını önemli derecede etkileyebildiği için depresyon tedavisi oldukça önemlidir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyondaki herkes her belirtiyi yaşamaz. Bazı insanlar birkaç belirti yaşar, bazıları ise belirtilerin çoğunu yaşayabilir. Semptomların şiddeti kişiye göre ve zaman içinde değişebilir. Depresyon belirtileri şunları içerebilir: depresif bir ruh hali, eskiden keyif veren etkinliklere daha az ilgi, cinsel istekte azalma, iştahta değişiklikler (artan ya da azalan iştah), çok fazla veya çok az uyumak, ajitasyon, huzursuzluk, yavaş hareket ve konuşma, yorgunluk veya enerji kaybı, değersizlik ve suçluluk duygusu, konsantre olma ve karar verme güçlüğü, tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri veya intihar girişimi.
Depresyonun Nedenleri Nelerdir?
Depresyonun bilinen tek bir nedeni yoktur. Birçok olası neden vardır ve birden fazla faktör belirtilerin ortaya çıkmasında ve devam etmesinde rol oynayabilir. Genetik, biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Büyük olumsuz yaşam deneyimleri depresyonu tetikleyebilir. Örneğin; travma, sevilen birinin kaybı, zor bir ilişki veya başa çıkmada zorlanılan stresli bir durum depresif bir olayı tetikleyebilir. Devam eden depresif ataklar belirgin bir tetikleyici olsun veya olmasın ortaya çıkabilir.
Depresyon Tedavisi
Birçok çalışma, depresyon tedavisinde en etkili tedavinin bilişsel davranışçı terapi (BDT) olduğunu göstermektedir. BDT, düşünce süreçleri, düşünce içeriği, davranışlar ile psikolojik sorunlar arasındaki ilişkiye ve danışanlara depresyonla baş etmede kullanacakları daha etkili yolları öğrenmelerinde yardımcı olmayı amaçlar. Depresyon belirtilerinin çok şiddetli olduğu durumlarda ilaç tedavisiyle birlikte psikoterapinin daha etkili olduğu bilinmektedir. Terapiyi sonlandırmadan önce kişinin yeniden depresyon yaşamasını önleyici teknikler uygulanır. Hafif ve orta düzeyde depresyon belirtilerinin tedavisinde psikoterapi tek başına etkili olabilmektedir. Hayatının bir dönemin depresyon geçiren kişinin ilerleyen zamanlarda depresyon yaşama olasılığı hiç geçirmeyen kişilere kıyasla daha yüksek olabilmektedir. Bu nedenle depresyonun kalıcı olarak tedavisi oldukça önemlidir.